Pyruvat ONE

Tudjátok mit jelent 50%? Ha nem, akkor képzeljétek el hogy mi lenne, ha a teljesítményed 50%-kal lenne többl, vagy ha mondjuk 50%-kal keresnél több pénzt, 50%-kal lennél fiatalabb, 50%-kal tölthetnél több időt azzal akit szeretsz, vagy éppen 50%-kal szexelnél többet.

6 490 Ft

check Raktáron

Részletek

A LifeTILT Pyruvat One valóban az egyetlen. 50%-kal hatékonyabban, 50%-kal gyorsabban, 50%-kal hamarabb kiélvezve azt a testet, amit a Pyruvat One képes adni neked. Ha azt hiszed, hogy ezek nagy szavak, akkor nagyon nagyot tévedsz. Próbáld ki és majd meglátod miről beszélünk!” - Balogh Tamás, a LifeT!LT tulajdonosa

A feledés jótékony homályába vesző középiskolai tanulmányaink során már hallottunk a piroszőlősavról és annak konjugált bázisáról a piruvátról (pyruvate), valamint utóbbinak a szervezet anyagcseréjében betöltött szerepéről. Persze erre ma már pont annyira emlékszünk, mint Vergilius hexametereire és ekkora jelentőséget is tulajdonítunk biokémiai ismereteinknek. Miután mindenkin végigfutott a libabőr ismerjük meg újra a piruvátot és e molekulának a szervezetre gyakorolt hatásait, mint táplálékkiegészítő.

Az emberi szervezeten belül a szénhidrátok energianyerés céljából történő lebontásakor a poliszacharidok hexózokra majd szőlőcukor (glükóz) monoszacharidokra bomlanak. A glükóz katabolikus folyamatban történő hasznosításának első lépése a glükóz enzimatikus lebontása, a glikolízis. A biológiai oxidáció ezen első lépése a citoplazmában zajlik. A hat szénatomos molekulából kiindulva, több lépésből álló enzimekkel támogatott reakciósorban, 2 piroszőlősav keletkezik. Ez lesz az a piroszőlősav, mely konjugált bázisa maga a piruvát. A lebontó anyagcsere persze itt messze nem ér még véget. Folytatódhat aerob és anaerob utakon egyaránt; a mitokondrium közreműködésével aerob módon összesen 38 ATP (adenozin-5'-trifoszfát) keletkezik egy mól glükózból. Utóbbiak részletezése nélkül is könnyen belátható, hogy a piruvát egy olyan központi jelentőségű anyagcsereút köztesterméke, intermedier molekulája, mely a legjelentősebb energiatermelő módszere szervezetünknek.

Fentiek ismeretében nem véletlen, hogy a piruvátot, mint táplálékkiegészítőt is vizsgálni kezdték, hisz szervezeten belüli biokémiai szerepe nem elvitatható. Stanko és munkatársai az 1990-es években igen nagy figyelmet szenteltek a piruvát élettani hatásainak, azt étrendkiegészítőként alkalmazva. 1992-ben kalóriadeficites étrend mellett megvizsgálták, hogy a 21 napon keresztül adott DHAP (dihydroxyacetone és piruvát) befolyásolja-e a súlyvesztés mértékét. A vizsgálatban 13 túlsúlyos nő vett részt, az eredmények szerint a diétát DHAP-vel kiegészítő nők szignifikánsan több zsírt veszítettek. Szintén ez a kutatócsoport vizsgálta tisztán a piruvát hatását a fentiez hasonló kalóriadeficites elrendezés mellett 14 túlsúlyos nő közreműködésével. Ez esetben is a diétát piruváttal kiegészítő csoport testsúlya a vizsgált időszakban szignifikánsan nagyobb mértékben csökkent a placebo kezeltekhez képest, e testsúly csökkenés nagyobb arányú zsírvesztéssel járt együtt. Stanko és munkatársai ennél alaposabban is körbejárták a nagy dózisban alkalmazottpiruvát élettani hatásait. Megvizsgálták hatással van e a vérplazma HDL- és LDL-koleszterin szintjére a piruváthiperlipidémiában szenvedő betegekben. Vizsgálataikat egy alkalommal koleszterinben és zsírban gazdag, egy további alkalommal koleszterinben és zsírban szegény étrend mellett folytatták. Magas zsír és koleszterin tartalmú étrend mellett alkalmazott piruvát képes volt csökkenteni az LDL-koleszterin szintjét a vérben, a HDL-koleszterint nem befolyásolva. Érdekes módon alacsony koleszterint és zsírt tartalmazó étrend mellett alkalmazott magas piruvát dózis nem volt szignifikáns hatással sem az LDL- sem a HDL-koleszterinszintekre. Azonban az alkalmazott piruvát ebben az esetben is szignifikánsan nagyobb mértékű testzsír tömeg csökkenést eredményezett diéta mellett a kontroll csoporthoz viszonyítva. Stanko és munkatársainak további eredményei szerint a piruvát dihydroxyacetone-nal együtt alkalmazva a testsúlycsökkentést követően lelassítja a testzsír re akkumulációját.

Egy kettős vak, placebo kontrollált vizsgálatban is ellenőrizték a piruvát feltételezett hatásosságát. A vizsgálatban 26 túlsúlyos, minden más tekintetben egészséges személy vett részt, férfiak és nők vegyesen. A hat hetes vizsgálati intervallum során 2000 kcal-t tartalmazó diétát tartottak a résztvevők és hetente három alkalommal 45-60 perces edzéseken vettek részt. Az edzés intenzitását a becsült maximális pluzusszám 60 százalékára állították be. Az egyik vizsgálati csoport naponta 6 gramm piruvátot kapott, míg a másik placeboként maltodextrint, egy édes poliszacharidot. A piruvátot és a placebot tartalmazó kapszulák alakjukat, méretüket, színüket tekintve identikusak voltak. A vizsgálat eredményei szerint a piruváttal kiegészített diétában részesülő személyek testsúlya és testzsír tömege szignifikánsan nagyobb mértékben csökkent, mint a placeboval kezelt csoporté. A szerzők nyomon követték a vizsgálatban résztvevők hangulatát is (Profile of Mood States). Érdekes módon a vizsgálati periódus utolsó harmadában a piruvátot kapó csoport szignifikánsan kevésbé érezte magát kimerültnek a kontroll csoporthoz viszonyítva. Az ezredfordulót követően kifejezetten a kalcium piruvát edzés mellett kifejtett hatásit vizsgálták egy esetben. A kettős vak, placebo kontrolláltkísérleti elrendezésben naponta két alkalommal 5 gramm kalcium piruvátot kapott a vizsgálatban résztvevő 23 nő. Minden résztvevő ez alatt a 30 nap alatt edzésprogramon is részt vett. A szerzők eredményei alapján a piruvátot szedő alanyok testzsír tömege nagyobb arányban csökkent, mint a placebot alkalmazó csoporté. Az eredmény szignifikanciája azonban függött az alkalmazott statisztikai eljárástól. Feltehetően a vizsgálatban résztvevők számának emelésével ez a probléma kiküszöbölhető lett volna. Egy nagyon jelentős különbség azonban van e között és a korábban idézett tanulmányok között. Utóbbi vizsgálat végrehajtásakor az alanyok az addig megszokott normál étrendjüket követték, annyi megkötés mellett, hogy egyéb táplálékkiegészítőt nem vehetnek magukhoz. Tehát a vizsgálat nem kalóriadeficites diéta mellett zajlott, nem tudjuk milyen mennyiségű és minőségű élelmiszert fogyasztottak a vizsgálatban résztvevők.

Fentiek alapján látható, hogy a piruvát, mint supplementtápanyag vizsgálata elsősorban az 1990-2000-ig terjedő időszakban történt, a legtöbb közzétett vizsgálat egy csoport nevéhez köthető. Az exogén módon bevitt piruvát ajánlottmennyisége széles skálán mozog. A tanulmányokban, orvosi felügyelet mellett, a legjelentősebb zsírvesztés 20-50 g/nap bevitele esetén valósult meg, ill. akkor, ha a szükséges szénhidrát bevitel 10-20 százalékát piruváttal helyettesítették. De legalább 6-12 g szükségeltetett naponta ahhoz, hogy szignifikáns hatásokat regisztráljanak.

Az eddig elvégzett és közzétett vizsgálatokat veti össze egy 2014-es meta-analízis. Itt azonban hangsúlyozni kell, hogy a tanulmányok összehasonlításának eredménye önmagában nem a piruvát hatásosságát kérdőjelezi meg, hanem rámutat miként lehetett volna hatékonyabban elvégezni az eddig lezajlott kutatást és további vizsgálatok elvégzését szorgalmazza. A publikált tanulmányok alapján összefoglalásként elmondható, hogy a piruvát a megfelelő kalória-restrikció és edzés mellett hozzájárulhat a fokozott zsírvesztéshez, ezáltal céljaink gyorsabb eléréséhez. A piruvát alkalmazásakor minden esetben tartsuk szem előtt, hogy a szakirodalomban bemutatott sikeres alkalmazása minden esetben diéta mellett történt, bizonyos esetekben testmozgással kiegészítve.

 Irodalomjegyzék

1.Stanko, R.T., D.L. Tietze, and J.E. Arch, Body composition, energy utilization, and nitrogen metabolism with a severely restricted diet supplemented with dihydroxyacetone and pyruvate. Am J Clin Nutr, 1992. 55(4): p. 771-6.

2.Stanko, R.T., D.L. Tietze, and J.E. Arch, Body composition, energy utilization, and nitrogen metabolism with a 4.25-MJ/d low-energy diet supplemented with pyruvate. Am J Clin Nutr, 1992. 56(4): p. 630-5.

3.Stanko, R.T., et al., Plasma lipid concentrations in hyperlipidemic patients consuming a high-fat diet supplemented with pyruvate for 6 wk. Am J Clin Nutr, 1992. 56(5): p. 950-4.

4.Stanko, R.T., et al., Pyruvate supplementation of a low-cholesterol, low-fat diet: effects on plasma lipid concentrations and body composition in hyperlipidemic patients. Am J Clin Nutr, 1994. 59(2): p. 423-7.

5.Stanko, R.T. and J.E. Arch, Inhibition of regain in body weight and fat with addition of 3-carbon compounds to the diet with hyperenergetic refeeding after weight reduction. Int J Obes Relat Metab Disord, 1996. 20(10): p. 925-30.

6.Kalman, D., et al., The effects of pyruvate supplementation on body composition in overweight individuals. Nutrition, 1999. 15(5): p. 337-40.

7.Koh-Banerjee, P.K., et al., Effects of calcium pyruvate supplementation during training on body composition, exercise capacity, and metabolic responses to exercise.Nutrition, 2005. 21(3): p. 312-9.

8.Onakpoya, I., et al., Pyruvate supplementation for weight loss: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Crit Rev Food Sci Nutr, 2014. 54(1): p. 17-23.

Napi ajánlás:

Naponta 3 kapszula 70 kg testsúlyig
70 kg felett 4 kapszula
85 kg felett 5 kapszula
105 kg felett 6 kapszula

Összetevők: Calcium Pyruvat, maltodextrin, zselatin, titán-dioxid, magnézium-sztearát, szilikon-dioxid.

Hatóanyagok

1 kapszula

2 kapszula

Kálcium - Pyruvat

750 mg

1500 mg

- ebből kálcium

135 mg

270 mg

Figyelem! A zsírégetők segítenek az anyagcserefolyamatokat úgy optimalizálni, hogy a lehető leghatékonyabb lehessen a fogyásunk, de nem varázsszerek! Jó reggelt, varázsszerek nincsenek. Kitartó, az álmaikért megküzdeni nem csak tudó, de akaró nők viszont igen. A LifeT!LT nekik szól – azoknak, akik ki akarják hozni magukból a legtöbbet.

A LifeT!LT a megfelelő diétára is nyújt alternatívát. Ide kattintva letöltheted a számodra a legideálisabbat, vagy ha egyszerűbben, de mégis hatásosan szeretnél diétázni, úgy rendeld meg a LifeT!LT FOOD diétás menüsorai közül a számodra legmegfelelőbbet.